Zo verbruik je deze winter minder energie

Meubels verplaatsen, een handigheidje hier en daar en een klein beetje doe-het-zelfwerk kunnen je deze winter veel energie besparen. En minder energieverbruik betekent een lagere rekening.

We zetten de belangrijkste tips om energie te besparen op een rij.

Sluit kieren en gaten, voorkom tocht

Als het buiten koud is, kan tocht je huis ontzettend afkoelen, waardoor de verwarming meer energie verbruikt. De eerste stap om je huis winterklaar te maken is daarom tocht voorkomen.

Kieren dicht je het beste met een tochtstrip of tochtband. Die breng je makkelijk op je ramen aan en houden de tocht direct buiten. Voor vaste delen van een kozijn kun je een elastische kit gebruiken. Bij deuren gebruik je vaak een tochtborstel.

Zeker in oudere woningen zijn kieren een groot probleem. Je vindt ze door goed te luisteren en te voelen. Het meeste geluid komt namelijk door een kier naar binnen. Ook voel je vaak wind door de kier komen.

Tocht komt voornamelijk voor rond:

  • Ramen en kozijnen,

  • Deuren,

  • Daar waar leidingen door de muur lopen,

  • Rond de meterkast.

Volgens Milieu Centraal scheelt het afdichten van kieren zo’n 70 euro per jaar bij een gemiddelde hoekwoning. Omdat het thuis warmer aanvoelt, kan de verwarming ook een graadje naar beneden. Dat scheelt nog eens 130 euro per jaar.

Voorkom sluipverbruik

Een apparaat gebruik je nooit de hele dag. En natuurlijk zetten we de tv uit als we er niet actief naar kijken. Maar zelfs in stand-by gebruiken de meeste apparaten veel stroom.

Sommige game consoles hebben een ‘instant-on mode’ waardoor er vrijwel geen opstarttijd meer nodig is. Handig, maar wel prijzig: 96,77 euro per jaar*. Nu hebben de meeste apparaten de optie voor een energiezuinige stand-by, maar het kan makkelijker.

Voorkom sluipverbruik door:

  • De stekker van het apparaat als je het niet gebruikt uit het stopcontact te trekken.

  • Verschillende apparaten die je tegelijk gebruikt in een stekkerblok met aan-uit schakelaar te pluggen. Zo kun je bijvoorbeeld in een thuis werk kantoor het beeldscherm, de printer en de computer tegelijk volledig afsluiten.

  • Een timer die automatisch stroom afsluit. Zo kun je bijvoorbeeld van 22.00 tot 07.00 je router volledig uitschakelen.

LED lampen

LED verlichting verbruikt 85% minder energie en gaat 7,5 keer langer mee dan een halogeenlamp.

Bij verlichting zit het grootste deel van de kosten in de stroom. Niet in de lamp zelf. Zelfs als een halogeenlamp het nog prima doet, ben je goedkoper uit om hem direct te vervangen. Het kost gemiddeld 300 branduren om de kosten van een ledlamp terug te verdienen.

En hoeveel bespaar je met LED lampen? Neem een woonkamer met 3 plafondlampen. Je gaat van 3 halogeen lampen van 40 watt naar 3 LED lampen van 6 watt. Gebruik je ze gemiddeld 3,5 uur per dag, bespaar je € 108,40 per jaar.

Isoleer enkelglas ramen

Heb je nog ramen met enkel glas in huis? Hier verlies je in de winter veruit de meeste warmte. Het beste vervang je het hele kozijn voor moderne dubbel- of triple glas ramen.

Maar kan dat niet, omdat je bijvoorbeeld je huurhuis moet isoleren, dan kun je Thermo Cover van Tesa gebruiken. Dit doorzichtige folie bevestig je op het kozijn en werkt als een isolerend luchtkussen dat de ontbrekende tweede laag glas kan vervangen. Het voorkomt tegelijkertijd ook de condens van enkelglas ramen.

Radiatorfolie

Hangt jouw radiator aan een buitenmuur? Zeker als die niet geïsoleerd is, ontsnapt er veel warmte naar buiten. Radiatorfolie biedt een makkelijke uitweg. Het aluminium ‘weerkaatst’ de warmte van de radiator terug de woning in.

Radiatorfolie bevestig je met dubbelzijdig tape direct aan de muur, of met magneetstrips aan de achterkant van je radiator. Je koopt het op rol en snijdt het thuis zelf op maat.

Een waterbesparende douchekop

Gemiddeld gaat 20% van ons gasverbruik naar het verwarmen van douchewater. Iedere minuut die we minder douchen, levert al een energiebesparing op. Maar een waterbesparende douchekop, zorgt direct dat je 20 tot 60 procent minder water en gas verbruikt.

Wil je weten of een waterbesparende douchekop voor jou zinvol is? Zet je warme douche volop aan en laat het water in een emmer stromen. Doe dit voor precies 17 seconden. Met een waterbesparende douchekop zou je nu zo’n 2 liter water moeten hebben. Zit er dus meer dan twee liter water in de emmer, kan een waterbesparende douchekop veel energie besparen.

Een slimme thermostaat

Sommige programmeren zichzelf, andere bedien je met een smartphone. De één meet je energieverbruik en maakt besparen leuk, de ander weet wanneer je thuis bent en past daar de verwarming op aan.

Natuurlijk kun je je huis ook zelf ‘slim’ verwarmen. De simpelste trucjes om voor je verwarming minder energie te verbruiken zijn:

  • Zet de temperatuur constant een graad lager dan je gewend bent. Idealiter verwarm je je huis tot 19 graden.

  • Zet de temperatuur ‘s nachts en als er niemand thuis is naar 15 graden.

  • Draai de verwarming in ruimtes die je niet gebruikt helemaal uit en houd de deuren dicht.

Simpele acties voor iedere dag

Energie bespaar je niet alleen door nieuwe dingen te installeren. Sommige beslissingen die we dagelijks maken besparen minstens zo veel energie:

  • Zet de wasmachine en vaatwasser pas aan als ze helemaal vol zijn.

  • Heb je een goedkoper nachttarief, zet de was en de vaat op een timer en doe het ‘s nachts.

  • Houd je radiatoren vrij. Een kast, stoel of bank voor de radiator neemt warmte op en zorgt ervoor dat de verwarming harder moet werken.

  • Laat overdag de zon binnen om het huis op te warmen. Doe ‘s nachts de gordijnen dicht om de kou buiten te houden.

  • Gebruik je een kamer nooit of zelden, zet de thermostaat op de radiator dan in de laagste stand en houd de deur dicht.






*Op basis van een energieprijs van een energieprijs van 0,896 euro per kWh (September 2022).

Vorige
Vorige

Bescherm je waardevolle spullen met een kluis in huis

Volgende
Volgende

Rookmelders verplicht in woningen